Det elektriske signal, som vi ser det
Som vi har set i en tidligere lektion, består den normale sinus-rytme af en P-tak, et QRS-kompleks og en T-tak. Kigger man på et 12-punkts EKG, svarer dette til afledning II, som er den afledning vi som oftest ser, når vi betragter rytmen på scopet på defibrillatoren. Alle afledninger viser hver sin fortolkning af den elektriske aktivitet, og vi går i denne lektion lidt i dybden med, hvordan de forskellige takker ser ud, alt efter hvilken afledning man kigger på, og hvorfor. Nedenstående billede svarer til 12-punkts EKG af en normal sinus-rytme:
Husk:
- De elektroder der har gennemsnitsstrømmen bevægende hovedsageligt imod sig, vil på EKG’et vise et overvejende positivt resultat (og derfor en positiv P-tak). Dette er I, II, III, aVF, V1, v2, v3, v4, v5 og v6.
- De elektroder der har gennemsnitsstrømmen bevægende væk fra sig, vil på EKG’et vise et overvejende negativt resultat
- aVR-afledningen sidder fx højt i højre side, og da gennemsnitsstrømmen bevæger sig fra højre mod venstre, og fra top til bund, har aVR gennemsnitsstrømmen bevægende væk fra sig, og viser derfor et overvejende negativt resultat
- aVL har både gennemsnitsstrømmen bevægende væk fra sig og imod sig, og viser derfor et bifasisk resultat
Hvad sker der rent fysiologisk i hjertet under sinus-rytmen?
Husk at elektroderne sidder i forhold til hjertet som på billedet her:
- I (romertal 1) sidder næsten stik mod venstre
- AvR sidder mod højre og en anelse oppe
- II (romertal 2) sidder til højre for midten af hjertet.
- Og så videre.
Idet atrierne er forholdsvis små i forhold til resten af hjertet og i forhold til ventriklerne, generer p-takken kun en mindre mængde aktivitet og giver dermed kun et mindre udslag på EKG’et i forhold til fx. ventriklerne (QRS).
Når strømmen forlader AV-knuden forsætter den langs septum. Septums depolarisering er den første del af QRS-komplekset, Q-takken. Når septum depolariserer bevæger gennemsnitsstrømmen sig meget kort fra venstre mod højre (i stedet for højre mod venstre), hvilket giver et modsat udslag, og på det normale QRS-kompleks en negativ Q-tak.
Herefter depolariseres resten af ventriklerne, hvor impulsen bevæger sig langt overvejende ned langs septum og ud i hver side af ventriklerne, via pukinjefibrene ud i alle dele af ventriklerne. Dette udgør resten af QRS-komplekset.
For QRS-komplekset i den normale sinus-rytme, ser man altså først depolariseringen i septum fra venstre mod højre (Q-tak), dertil depolariseres ventriklerne, og idet venstre side er langt større end højre side, bevæger gennemsnitsstrømmen sig fra højre mod venstre, og der skabes derfor en overvejende positiv R-tak, og til sidst kommer S-takken, hvor gennemsnitsstrømmen bevæger sig opad gennem pukinjefibrene. Alt dette sker næsten samtidigt.
Udtrykket i 12 afledninger
Klik på hver enkelt afledning for at få en forklaring på, hvorfor afledningen ser ud som den gør for en normal sinusrytme
I
Atrierne
Ventriklerne
Bemærk at amplituden (højden) af QRS-komplekset er mindre ved afledning I end ved afledning II, idet impulsen bevæger sig en anelse mere væk fra I end II.
II
Atrierne
Ventriklerne
III
Atrierne
Ventriklerne
aVR
Atrierne
Ventriklerne
aVL
Atrierne
Ventriklerne
aVF
Atrierne
Ventriklerne
V6
V5
V4
Atrierne
Ventriklerne
V3
V2
Atrierne
Ventriklerne
V1
Atrierne
Ventriklerne
Malcolm S. Thaler, The only EKG book you’ll ever need, 2007, Lippincott Williams & Wilkins, 5. udgave, kapitel 2, side 28-53
John R. Hampton, EKG – Let at se, Munksgaard, 2016, udgave 3, kapitel 3, side. 59-79.
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.