– Spinning

Hvis der er konstateret af patienten skal på spineboard, er det fordi der mistænkes at patienten har en skade på ryggen eller nakke, og der skal derfor være en person der holder patientens hovede i neutral-stilling, for at sørge for, at patienten ikke gør yderligere skade ved at bevæge hovedet.

Ideelt set udføres spinningen af minimum 3 personer, men 2 kan naturligvis også klare opgaven.

Kvalitetstest

Til svendeprøven kan/vil censor teste din spining, og det er derfor vigtigt at du har fikseret patienten korrekt, stramt og med brug af tæpper hvis der er behov for det. Censor vil formentligt vende patienten på siden, og se hvor meget patienten rykker sig. Her skal patienten ideelt set ikke flytte sig overhovedet.


En person holder patientens hovede, men den anden finder spineboard, og placerer dette som på billedet, hvor brættet ligger lidt højere end patienten. Dette er for at man har mulighed for at rykke patienten korrekt på plads, efter denne ligger på brættet.

 

Der udføres logroll af patienten. Når patienten vendes, er det altid personen der holder hovedet som laver en nedtælling.

Patienten bevæges i en opadgående bevægelse længere op på brættet, sådan at hovedpladen passer med placeringen af patientens hovede. Man må ikke bevæge patienten i en sidelens-bevægelse – Hvis dette er nødvendigt for at komme korrekt på plads, skal det foregå samtidigt med en opadgående bevægelse

De to øverste seler skal fastholde torso, som vist på billedet. Der skal lægges tæpper langs patientens side (helt op til patientens armhule), hvis patienten ikke udfylder spineboardet optimalt. På billedet vist, udfylder patienten spineboardet, og der er derfor ingen tæpper

De to nederste seler skal fastholde bækkenet, som vist på billedet. Når man strammer remmene ind, kan man med fordel løfte den op med den ene hånd og stramme til med den anden. Der lægges et tæppe op langs benene på patienten, og patientens underben kan med fordel tapes til brættet.

Hovedstøtterne sættes simultant op af patientens hovede med den lige side ind mod patienten. Stropperne strammes samtidigt i hver side, én stop af gangen. Det er vigtigt at man ikke sætter hoved-fiksering på, før man har fikseret kroppen, og årsagen er, at hvis uheld sker, hvor patienten bliver udsat for bevægelse, imens hovedet er fikseret som det eneste, vil dette skabe stor rotation i nakken/ryggen

 

Questions