En gennemsnitsstrøm

Det er vigtigt at bemærke, at hver elektrode måler en gennemsnits-strøm af hele den elektriske aktivitet, alt imens, der rent faktisk flyver elektrisk aktivitet på tværs af hele hjertet i et split sekund. Det er altså et forholdsvis stort kaos af elektricitet der foregår i hjertet, men alligevel en meget simpel illustration af elektriciteten, som hver elektrode måler – fordi den måler den samlede gennemsnits-elektricitet.

Der kan altså godt bevæge sig elektricitet i alle mulige skøre retninger fra elektroden, men hvis størstedelen af elektriciteten bevæger sig imod elektroden i det sekund hvor du kigger på resultatet, viser den blot et overvejende positivt og simpelt resultat. Lad os lige illustrere det et øjeblik.

Ligesom målmanden på billede A kan skyde bolden i mange forskellige retninger i løbet af en kamp, kan man, ligesom på billede B, finde målmandens gennemsnits-retning af skud. Samme princip foregår når en elektrode måler på hjertet. Selvom elektriciteten spreder sig over hele hjertet, vil den samlede elektricitet have en gennemsnitsregning. I næste afsnit vil vi kigge mere på sinus-rytmen, som vi kender den, og som jo faktisk er den gennemsnitsretning vi har erkendt som den normale hjerterytme.

Kilder

Malcolm S. Thaler, The only EKG book you’ll ever need, 2007, Lippincott Williams & Wilkins, 5. udgave, kapitel 1, side 41

Spørgsmål