– Mavesæk og tarmsystem

tarm

Mavesæk

Mavesækkens primære formål er at ælte maden grundigt og spalte næringsstoffer med hjælp af mavesaft fra maveslimhinde.
Mavesækken er opbygget af tre lag muskulatur og slimhinde. Disse sikrer at mavesækken har stor styrke og evnen til at trække sig sammen på tre forskellige led. Desuden har mavensækken en lukkemuskel, der sikrer, at maden hverken løber frem eller tilbage til de næste/forrige dele af systemet, før systemet er klar.


Mavesaft

Mavesaften i mavesækken består af (1) Pepsin, (2) saltsyre, (3) slim og (4) intrinsic factor.

(1) Enzym der påbegynder nedbrydning af protein til poly- peptider. (2) Nedbryder bakterier, øger virkning af pepsin. (3) Beskytter mavens slimhinde mod angreb af saltsyre og mod pepsins virkning (4) Et protein der dannes i mavesækken og medvirker i optagelsen af B 12-vitamin fra føde.


Tyndtarm

Tyndtarmen er opdelt i Duodenum (Tolvfingertarm), jejunum og ileum (Dele af tyndtarmen), der overtager nedbrydningen fra mavesækken

Duodenum:

Forsætter spaltning vha. enzymer fra galdeblæren og bugspytkirtlen.

Jejunum og ileum:
Sikrer den sidste spaltning af proteiner og kulhydrater, og sikrer at næringsstoffer bliver optaget i blodbanen. Optagelse af væske og mineraler og vitaminer begyndes.

Jejunum og ileum optager begge næringsstoffer og vitaminer gennem tarmvæggen, men har hver især deres kompetence. Jejunum står for den primære optagelse af næringsstoffer, mens ileum sørger for at optage hvad der er tilbage og er den primære optager af fx. B12 vitaminer og galdesalt.

Hele tarmen er  opbygget ens: af 2-lag muskulatur og slimhinde. Tarmvæggens overflade er særlig stor fordi den består af mikroskopiske fingerlignende fremspring kaldt villi. Villi er 0,5-1,5 mm høje og forekommer i et antal 10-40 pr. mm². De små fingerlignende villi er desuden opbygget af mikrovilli ca 1 µm lange og forekommer derfor i antal 200000/mm². Med andre ord er tyndtarmens samlede overfladareal på ca. 300 m².

 


Tyktarm (colon)

Når tarmindhold kommer til tyktarmen består dette af vand, salte, ufordøjelige madrester. Colons opgave er at
optage væsken og salten, for at skabe en passende konsistens. Den er meget bakteriefyldt, hvilket holder andre skadelige bakterier væk. Disse bakterier nedbryder det som enzymerne ikke kan nedbryde, dette skaber desuden luftart som affaldsstof.

Spørgsmål